Lichtkleur kiezen met lichttemperatuur (graden Kelvin)

De lichtkleur bepalen, hoe doe je dat? De internationale maatstaaf hiervoor is de lichttemperatuur aan de hand van graden Kelvin. Niet voor niets worden lichtkleuren vaak aangeduid in warme en koude kleuren. De kleurtemperatuur kan voor een groot verschil zorgen en de toepassing in betreffende ruimte ‘maken of breken’. Simpel gezegd: hoe lager het aantal Kelvin-graden hoe warmer de kleur. We laten in dit bericht enkele voorbeelden zien binnen de range van 1.000 Kelvin (warm) tot 10.000 Kelvin (koud).
Lichtbronnen zijn er in vele sterktes en lichtkleuren, er is dus altijd wel een passende oplossing bij ieder vraagstuk. Koude lichtkleuren worden veelal gebruikt in werkruimtes zoals de keuken en de garage. Warme kleuren zie je vaker terug in de woonkamer en de slaapkamer. Uiteraard is de kleurkeuze ook afhankelijk van smaak en de stijl van de inrichting van de woning. Zo is de lichttemperatuur in een designwoning vaak kouder dan een huis in oud-Engelse stijl.
Hieronder wordt aan de hand van diverse, veelgebruikte termen toegelicht welke variabelen invloed uitoefenen op de kleur/temperatuur van het licht. Hierbij nemen we de LED-strip als voorbeeld.
Lichtsterkte
Beginnend met de lichtsterkte: het gamma aan LED-strips loopt op dit moment van 4,8w per meter (360 lumen per meter) tot 43,2w per meter (3600 lumen per meter) met diverse tussenstappen:
Wattage - Lichtopbrengst
4,8w p/m - 360 lumen p/w
9.6w p/m - 720 lumen p/w
14.4w p/m - 1080 lumen p/w
19.2w p/m - 1440 lumen p/w
28.8w p/m - 2400 lumen p/w
43.2w p/m - 3600 lumen p/w
Voor iedere situatie is het dus zaak om vooraf goed in kaart te brengen welke lichtopbrengst gewenst is. Als de strip als sfeerverlichting dienst doet is in vele gevallen 4,8w per meter voldoende. In het geval van werkverlichting is het afhankelijk van de afstand van de LED-strip tot het te verlichten oppervlak, maar ook van de gebruikte materialen en kleuren (reflectiewaarden).
Kleurvariaties
Ook in lichtkleur zijn er diverse variaties mogelijk. Uiteraard is er de keuze voor 1 lichtkleur, AMBI (instelbaar wit), RGB (alle kleuren) en RGB-W (alle kleuren en wit).
De keuzes bij één lichtkleur bestaan uit diverse kleuren wit, van 2400K tot 8000K, en de standaardkleuren rood, blauw, groen en amber. Welke kleur toegepast kan worden is uiteraard afhankelijk van de wens van de klant maar ook van de functie van het licht en het te verlichten oppervlak. Werkverlichting vraagt bijvoorbeeld om witter licht dan sfeerverlichting.

Afbeelding: Kleurtemperatuur in K (= Kelvin)
Bij AMBI, of instelbaar wit, bestaat de mogelijkheid om de kleurtemperatuur van het witte licht te variëren tussen 2700K en 6000K, zodat er en werk- en sfeerverlichting gecreëerd kan worden.
Met RGB-verlichting kun je vele kleuren licht maken. Hiermee is het mogelijk de uitstraling van de ruimte aan te passen aan het gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een rode tint met de Kerstdagen en geel met Pasen.
Met RGB-W heb je de mogelijkheden van de RGB en de AMBI LED-strip gecombineerd in één. Hiermee bestaat dus de mogelijkheid om de verschillende kleuren te mengen en ook verschillende wit tinten.

Koeling
Elke LED-strip genereert warmte. Het is zaak de LED-strip te verwerken op een aluminium ondergrond. Dit kan in combinatie met een van de vele vormen aluminium LED-profielen of koelstrips.
Dit is extreem belangrijk voor de levensduur van de LED-strip, bij een te hoge temperatuur bestaat namelijk de kans dat de LED-chips “verbranden”, waardoor er segmenten kunnen uitvallen, of in het ergste geval de gehele LED-strip niet meer functioneert.
Advies
De lichtspecialisten van Aerts Lighting staan voor u klaar om u een advies op maat te geven voor iedere situatie, zodat u ervan verzekerd bent dat de lichtsterkte, lichtkleur, koeling en de bijbehorende techniek de juiste zijn voor uw situatie. Daarnaast is het mogelijk om de LED-strip en toebehoren op maat en bedraad aan te leveren.
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en onze specialisten maken u wegwijs. Dat kan telefonisch, per email of in onze showroom in Eindhoven. Liever zelf oriënteren? Neem dan een kijkje in onze webshop.